30.8.2014

Kannattaako

Siis tokoilu Saagan kanssa.
Tänään ei ainakaan. Oltiin Helsingissä toko-kokeessa. Tuomarina Harri Laisi.
Liike alkoi paikkamakuulla, joka on Saagan bravuuri. Tänään sitten minut kutsuttiin hakemaan koira pois, kun se oli oksentanut ja seisoi. Eiliset metsälenkin heinät olivat tulleet ylös.
Eli nolla siitä liikkeestä.
Yksilöliikkeet aloitettiin tunnarilla. Saaga nosti nopeasti oman, pudotti sen, haisteli muita, alkoi tuoda omaa mutta pysähtyi matkan varrelle. Kutsuin sivulle ja omahan se oli. Mutta pisteillä ei hurrattu.
Toinen liike oli istuminen. Siitä saatiin kymppi. Sitten olikin vuorossa ruutu. Saagan ns. varma liike. Vaan Saagapa meni muutama askeleen poispäin ja alkoi haukkua minua. Käskin uudestaan, mutta ei mitään mainittavaa liikkumista kohti ruutua. Eli nollattiin se liike.
Seuraavaksi seurattiin. Mitään käsitystä ei ole, missä koira liikkui, mutta oletettavasti jätätti, kun saatiin aika alhaiset pisteet. Luoksetulossa Saaga lähti ekalla kutsulla ja ihan laukalla - jei. Mutta sitten seisomisesta piti koiraa kutsua kaksi kertaa, kun tyyppi tähyili muualle ekan kutsun aikana. Loppuun asti laukalla kuitenkin.  Kaukokäskyissä tarvittiin kaksi ylimääräistä käskyä ja Saaga vähän eteni.  Seitsemän pistettä kuitenkin tästä liikkeestä. Noudot Saaga teki aivan supersuperlaiskasti. Teki kuitenkin.
Enpä tiedä, mitä tuon koiran kanssa teen. Rallytokossa sillä oli loistava vire ja se teki aivan upeaa työtä. Tässä tokotokossa se vain löntystää ja laiskottelee. Tulee kyllä mieleen, pitäisikö lopettaa koko laji Saagan kanssa ja jatkaa vain rally-tokoa. Paha mieli on siitä, että tiedän koiran osaavan liikkeet tosi hyvin - enkä sitä osaa kisoissa saada esiin.
Voi paska!

5 kommenttia:

 1. Ehkä teidän pitäis sitten Saagan kaa keskittyä siihen rallytokoon kun siinä Saaga saa loistaa. Eihän sun tarvii tokoilla Saagan kaa ollenkaan. Tai sitten otat Saagan taas tokoilee kun Friida on päässyt evl:hän.

  VastaaPoista
 2. Mä oon vahvasti sitä mieltä, että jos koira (muka) treeneissä osaa, mutta kokeissa ei, niin vika on avuissa. Treeneissä tapahtuu jotakin, mikä saa koiran olemaan loistava ja upea. Kokeissa sitä jotakin ei tapahdu, koska siellä sellaista ei voi tehdä. Se voi olla liikkeisiin liittyvä apu, ohjaajan asenne, väliaikoihin liittyvä juttu, ihan mikä tahansa. Mä tein Enskan kanssa loppuaikoina ainoastaan kisamaista treeniä, Se ei tarkoita sitä, että vedetään koko koesetti koemaisesti läpi, mutta liikkeitä treenataan siten, kun niitä kokeissakin tehdään. Se ei tarkoita sitäkään, että tehdään koko liike, vaan treenasin ainoastaan sitä, mikä ei viime kokeessa sujunut. Liikuin treeneissä aina kuten kokeessa, palkkasin kuten pystyn kokeessa palkkaamaan, tein liikkeiden välillä siirtymiä, mietin tarkkaan kaiken etukäteen, että saisin treeneistä samanlaisen tilanteen kuin kokeetkin on. Se todella auttoi. En myöskään evl:n päästyämme treenannut koskaan yhtä liikettä kuin max 2 kertaa, enklä silloinkaan koskaan kokonaan. En hinkannut yhtään mitään. Jos joku ei kerralla onnistunut, niin se oli mun vika, koska en tehnyt treenistä sellaista että se voisi onnistua kerralla. Jos eka kerta meni hyvin, en koskaan uusinut. Jos koira teki jotain hyvin, mutta olin suunnitellut tekeväni koko liikkeen, en tehnytkään sitä kokonaan vaan lopetin siihen hyvään juttuun.

  Tässä nyt jotain ajatuksia.... Olis kiva päästä näkemään teidän treenejä, tuskin nämä koirat niin erilaisia ovat ;)

  VastaaPoista
 3. Tiina, meidän treeneissä ei ole mitään katsomista, kun se on vain sellaista epämääräistä. Siinähän se vika piileekin. Pitäisi olla selkeä suunnitelma, mitä milloinkin tekee ja Saaga tarvitsisi palkatonta treeniä niin, ettei se koskaan tiedä, milloin palkka tulee. Eli välillä heti, välillä useamman liikkeen päästä. Rally-tokossa se palkkaantuu, kun liikkeet tehdään yhtä perää ja sitä saa kehua ja kannustaa matkalla. Se riittää sille loppuun asti.
  Olenkin päättänyt, että nyt pitää tehdä oikeasti suunnitelma molemmille koirille, mitä treenataan ja milloin. Kiitos, kun kerroit Enskan treeneistä. Sinä olit alunperinkin paljon määrätietoisempi treeneissäsi - ja tulosta syntyi. Me vain harrastellaan agia ja tokoa ja rally-tokoa. Mikäs siinä, mutta jos haluaa tavoitteen korkeammalle, niin pakko on olla suunnitelmallisempi.
  Jaana

  VastaaPoista
 4. Kyllähän voit tokossakin palkata liikkeiden välillä. Ei näissä kyläkisoissa saa punaista korttia heti, vaan jos riekut liikaa koiran kanssa, siitä varoitetaan ensin. Sen jälkeen täytyy vähän hillitä menoa vasta ;) Itse vapautin aina Enskan liikkeiden välissä. Olin opettanut sille sellaisen jutun, että sanon sille vihjesanan mikä tarkoittaa että hyvin meni, pikkusen kun vielä jaksaa niin saa palkan. Levitän kädet sivuille ja Enska saa hypätä mua vasten, tai no, Enskan tapauksessa 2 metriä ilmaan naaman korkeudelle, siitä annan sille uuden käskyn tulla perusasentoon ja nanosekunnissa siitä muuttuu taas se tosikko tokoilija. Treeneissä se sai tietty aluksi aina palkan siitä hyppäämisestä, että se alkoi pikkuhiljaa tajuta mikä sen idea on, vähän niinkun naksuttimella temppuilisi, naksahdusta ei aina völttämättä heti seuraa palkka, mutta se merkaa että hyvin meni, palkka on kyllä tulossa. Mua varoitettiin kokeessa kerran tuosta ja Enskalla on kuitenkin yli 10 ev luokan starttia. Sen varoituksen jälkeenkin tein ihan samalla lailla, mutta käskin koiran sivulle aina ennenkuin se ehti hypätä mua vasten.
  Itse olen ainakin seuraamisessa huijannut useita kertoja, kun seurautetaan selkä tuomariin niin olen saattanut kuiskia koiralle vaikka mitä :D samoin vaikkapa ruutua kohti kävellessä (selkä tuomariin) olen manannut Enskaa pysymään maassa kun se monesti oli siellä valmiina sinkoamaan maata kiertävälle radalle jnejne. Kiinni ei tietenkään saa jäädä ;)

  VastaaPoista
 5. Juu, Friidalle kyllä tuntuu riittävän kehukin ja nostavan sen kierroksia. Mutta Saaga vähän vilauttelee keskaria, jos mennään pelkällä kehulla. Seitsemänvuotias on sitä mieltä, että pidä kehusi. Minä en ole kuin BH-kokeessa sihissyt vähän apuja. Oikeassa kokeessa en ole tohtinut.
  Jaana

  VastaaPoista