16.9.2022

Mollyn polvi on operoitu


 Käytiin eilen vihdoin Mollyn vasemman polven korjausoperaatiossa. Meille oli tullut viesti tulla paikalle 11.30. Käytiin aamulla koirien kanssa metsäkävelyllä ja sitten Greetta sai jäädä kotiin, sillä tylsäähän sillä olisi ollut autossa kökötellä. Varsinkin kun meidän aikamme ei pitänytkään. Oli menossa joku toinen leikkaus, joten odoteltiin kaksi tuntia. Välillä käveltiin lähialueella ja siten taas istuttiin autossa. Olisivathan nuo ottaneet Mollyn sisään heti, mutta halusin olla paikalla loppuun asti. Koira sai rauhoituspiikin vähän ennen kahta ja sitten istuskeltiin kahden hämärässä huoneessa. Molly rentoutui sylissäni. Sitten se noudettiin ja minä menin autoon odotelemaan. Onneksi olin ottanut paksun kirjan mukaan ja vähän juotavaa. Odottelu kesti melkein kolme tuntia. Sitten minut kutsuttiin Mollya hakemaan. Se piippasi häkissään ja tuijotti minua pöllähtäneenä. Oli ihan kännipäissään vielä aineista. Vein sen autoon ja  menin odottelemaan ohjeita ja maksua 

Näin luki laskussa:

"Molly tuotiin Sipoon Pieneläinklinikalle vasemman takajalan polvilumpion sijoiltaanmenon eli patellaluksaation korjausleikkaukseen (uusintaleikkaus)
Jalkaan tehtiin toimenpide, jossa tehtiin telauran syvennys (block osteotomy), sisäsyrjän tukirakenteiden kiristys sekä ulkosyrjän tukikudoksen paikallinen avaus (release). Toimenpide tehtiin yleisanestesiassa."

Ja vielä ohjeita:

"Rajoittunut liikunta n. 5-6 viikkoa leikkauksesta, tarkoittaa ulkoilua kytkettynä. Tänä aikana liikuntaa eli kävelyä hihnassa saa asteittain lisätä oireiden lieventyessä, liikunta taso tulisi pitää oireettomalla tasolla. Kuitenkin tässä huomioitava että tulehduskipulääke "peittää" oireita, joten on huomioitava liikunta/kävelymäärässä. Liikunnassa tulisi välttää pyrähdyksiä/äkkinäisiä pysähdyksiä/hyppimistä mahdollisuuksien mukaan, eli mielellään aluksi tasaista kävelyä hyvällä alustalla."

Oli siinä muutakin ohjetta, mm. lääkitystä, fysioterapiaa ja alkuliikuttelua. Mutta pitkä rupeama on edessä joka tapauksessa kuntoutusta. Huokaus.

Kotimatkalla Molly piippaili tämän tästä ja kun toin sen kotiin ja laitoin pehmopetiin, niin se oikeastaan koko illan suureksi osaksi nukkui.Laitoin sille lahkeellisen haalarin päälle, että se saattoi olla ilman kauluria.  Yritin tarjota illemmalla vähän herkkua, muttei maittanut. Yöksi laitoin patjalle sängyn viereen pehmopetin ja siinä Molly nukkui melkein aamuun asti. Jossain vaiheessa nostin sen sänkyyn. Aamulla kahdeksalta se istua nökötti vieressäni ja tuijotti. Lähdettiin käymään ulkona ja se teki pitkät pissat. Greetan kanssa tehtiin vähän pitempi kävely. Sitten palasin vielä sänkyyn koirien kanssa torkkumaan,

Mollyn maha kurni kovasti aamusella. Olihan se ollut koko edellisen päivän syömättä. Kun siis laitoin ison annoksen ruokaa kuppiin, se söi kaiken nopeasti. Päivällä se on päässyt pienille pissatusulkoiluille. Se kinkkaa sujuvasti kolmella koivella niin ulkona kuin sisällä. Yllttävän hyvin se on antanut jalan laastarin olla rauhassa. Se vilkkuu kuitenkin lahkeen suusta vähän. Kauluria en ole laittanut kuin silloin, kun käytiin Greetan kanssa metsälenkillä ja Molly jäi autoon odottamaan.  Väsynyt Molly on ollut ja nukkunut paljon.  Kakkaa ei tänä päivänä ole näkynyt, mutta varmaan viimeistään huomenna, kun aamuruoka on mennyt läpi. Ellei sitten iltaulkoilulla jo pusaa kasan. En ole huolissani siitä. Metacam-lääkkeen aloitin ohjeiden mukaan iltaruoan jälkeen. Se on näppärä lääke, kun vedetään ruiskulla pullosta sopiva annos ja ruiskautetaan kitaan. 

Matka terveeseen jalkaan on siis alkanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti