28.5.2016

Toko-koulutusta

Tänään oli Haminassa Oili Huotarin toko-koulutusta. Se alkoi jo aamulla, mutta päätin mennä vasta ruokatauon jälkeen, kun on minunkin vuoroni. Näin sain aamupäivällä puuhailtua yhtä ja toista kotona ja juoksutettua koirat - tai siis Friidan ja Greetan, sillä Saagaa ei nyt oikein huvita tuo juoksu.
Vanhin ja nuorin jäivät kotiin koulutuksen ajaksi.

Simonkadun kenttä on kyllä aina yhtä vaikean matkan takana. Navigaattorin kanssa mennään ja silti tein yhden ylimääräisen pyörähdyksen - ja sitten tulivat tietyöt, jotka sulkivat tien, jonne navi ohjasi. Mutta löydettiin perille.

Friidan kanssa pyysin vinkkejä kaukokäskyn maasta ylös nousuun, sillä Friidan etutassut ovat maassa ollessa aika pitkällä, joten kun se nousee, etutassut ovat vinoon edessä ja kun pitäisi istua taaksepäin, se ei ole fyysisesti mahdollista ilman, että perä vähän pomppaa eteenpäin. Tarvittiin siis vinkkiä siitä, miten koira noustessaan siirtäisi suoraan tassut oikeaan paikkaan. Makuuasentoa on kuusivuotiaalla koiralla turha ruveta muuttamaan.

Harjoiteltiin ensin luopumista. Nami kädessä, koira ei saa ottaa. Kämmen auki, kun vetää pään pois, nyrkki kiinni, kun yrittää saada namin ja kielto. Kun luopuu, istuu eikä yritä ottaa namia, kehutaan Hyvä jätä, hieno jätä ja kun katsoo minua, sitten saa ottaa. Tätä luopumista tarvitaan nousemisessa, kun noustaan namille, mutta ei saa ottaa vaan keskitytään ohjaajaan. Ensin seisoin koiran vierellä poikittain etuosan luona. Kun koira nousee, jalalla pölläytettiin hiekkaa sen jalkojen väliin, jotta jalat menevät taaksepäin. Tämä treeni meni aika nopeasti, joten pitää yrittää vielä sisäistää asiaa.

Toinen juttu, mistä kyselin, oli peruutus. Vaikka Friida on ruvennut kulkemaan taakse päin , on se aika kaukana minussa ja liike on mutkittelevaa. Siispä ensin harjoitellaan sitä, että koira nousee sivulla ylös. Samalla kun sanotaan Ylös-sana, jalka menee pienen askeleen taakse ja jää siihen. Alussa tehdään vain tätä. Ja tässäkin mennään namista luopumisen kautta. Kun koira osaa tämän, otetaan yksi askel taakse ja viedään toinen jalka vierelle. Ja sitten lisää askelia. Sitten mennään vuoroaskelin taakse päin. Tätä tehdään seinän vieressä, että  koira menee suoraan taakse päin. Sitten vaihdetaan ylös-käsky seuraamiskäskyyn.  Kun mennään pois seinän vieressä, tehdään samaa tötteröiden vieressä.

Seuraamisessa pitää naksulla vahvistaa kontaktin pysymistä. Peili on hyvä apu.

Puoli tuntia meni nopeasti. Oli kiva katsella toisten koulutuksia myös. Niistäkin oppii paljon. Olli-isovillakoiralle lupasin tuoda pikkupyyhkeellisen Greetan juoksutuoksuja häiriöksi paikkamakuuseen. Ollilla välillä vähän häröilee.

Ja huomenna mennään Hyvinkäälle uimaan. Friida menee. Greetta ja Saaga hoitavat kotia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti