24.8.2021

Yhtä ja toista treenausta

 Aloitetaan Mollysta.

Sen kanssa olen vasta nyt vähän enemmän alkanut treenata. Se on sellainen hössöntössö, että päätin, että lapsi opettelee koiran taitoja kuten odottamista ja hihnassa kulkemista ennenkuin vakavammin otettavia treenejä aletaan tehdä. 

Hihnassa Molly menee pääsääntöisesti nenä maassa. Sitä kiinnostavat hajut tosi paljon. Jos kiristyy, olen yrittänyt puuttua kääntämälla koiran paluusuuntaan, mutta noin yleisesti ottaen kohtuu nätisti pikkuneiti hihnakäytöksen hallitsee. 

Odottamista treenataan sekä aamulla että ruokaa odottaessa. Greetta odottaa aamulenkille lähtöä sängyn päällä. Se ei saa tulla pois kuin kutsusta. Se osaa sen tosi hyvin. Syynä tähän on alunperin se, että kun se tuli alas sängystä, se saattoi käydä lirauttamassa pissat, ennenkuin päästiin ulos. Kun kutsun, se tulee eteiseen ja sitten lähdetään. Se alkaa olla sisäsiisti. Siihen on vaikuttanut se havainto, että samaan huoneeseen, missä minä olen, se ei tee hätiä. Onneksi meillä on ovia ja portteja, jotta sitä voi näin rajotitaa. Mutta jos portti on unohtunut auki ja sillä on hätä, se voi pinkaista esim.keittiöön ja lirauttaa tai tehdä kakat. Itse käytän sitä kohtuu sopivin välein ulkona ja pissat se yleensä tekee aina, mutta jos ei kakka ole juuri "huulilla" ja hajut ovat ihanat, ei se kyllä keskity kakkaamaan, vaikka kuinka ehdotan Tee kakka. Greetta oli viisikuisena täysin sisäsiisti. Tämä höntti ei vielä ole täydellinen siinä suhteessa. Mutta yön se nukkuu ja vasta seitsemän jälkeen alkaa piipittää, että voitaisiin nousta ja mennä. Silloinkaan ei ole hengen hätä. Eikä ole tulut hätiä, kun Molly jää Greetan kanssa makuuhuoneeseen portin taakse, kun lähden asioille. Yksinkin Molly on joitakin kertoja ollut pitempään, kun Greetalla on ollut toko-treenit. Valvontakameran mukaan se on ollut ihan rauhaisa ja rento yksinkin ollessaan.

Toinen odottaminen liittyy ruokaan. Koirat laitetaan eteisen lattialle makaamaan ( nykyään molemmilla on taukomatto, jonne ne laitetaan makaamaan). Minä menen laittamaan ruokakupit valmiiksi ja kutsumalla saa tulla. Välillä Molly pitää palauttaa matolleen, mutta osaa se siellä maata varsin hyvin kuitenkin. Mollyn perusasento alkoi kehittyä, kun kutsuin sen syömään ja sen piti tulla takaa ohjattuna sivulle. Siinä pitää olla ja ottaa katsekontakti ennenkuin saa luvan kupille. Vielä paikalla ei ole käskysanaa. Haluan, että se on tosi vakiintunut, ennenkuin sitä alan nimeämään sanalla sivu. 

RALLY-TOKO

Nyt ollaan pari kertaa tehty myös vähän alkeisrallytokoa. Eija-ystäväni halusi alkaa sheltti Tankan kanssa tekemään rallya ja koska Mollykin tarvitsee aivan alkeita, ollaan yhdessä tehty rally-juttuja. Molly ei osaa seurata, mutta Alajääsken Marin vinkki palkan sisältävästä nyrkkikädestä riittävän korkealla auttaa jonkinlaisessa mukana kulkemisessa. Paljon virtaa palkkaa. Molly on kyllä näppärä ja vaikka hajut välillä vievät, niin tekee se hyviä pätkiä minun kanssani töitä myös.

 Ensimmäinen kerta oli 16.8.  Jonkin verran hyppelehtimistä, mutta oli se samalla radalla kuitenkin.

 


Toinen kerta oli 21.8. Haminan hallissa. Oli jo astetta parempaa settiä. 

Meillä on kahden ystävän kanssa Okkim-hallissa talveksi tunti varattuna rally-treeniä varten. Sinne pääsee tänä vuonna Molly, koska harjoitellaan alempien luokkien ratoja kaikki. Tosi hieno juttu!

TOKO

Tokoa ollaan tehty varsin vähän. Silloin pienempänä vähän paikallaan kaukokäskyjä ja Marin kurssilla liikkeestä jätön alkeita. Nyt ollaan vähän reipastuttu, muttei mitään suurta treenimäärää olla vieläkään saatu aikaiseksi. Eilinen video kuitenkin tässä.


Nyt alkaa tokossakin tehokkaampi aika, sillä Molly pääsee tänään ja kerran kuussa jouluun asti Oili Huotarin toko-valmennukseen. Saadaan vinkkejä, miten jatketaan pikkukoiran kanssa. Hyvään aikaa alkaa.

AGILITY

Juu, ollaan jotain höntsäilyä tehty hallissa tässäkin lajissa. Videoita pari.

Ensin ekaa treeniä 6.8.


Toinen treeni  17.8.

   

Ihan hirveästi ei siis olla tähän lajiin panostettu, mutta vähän kerrallaan eteenpäin. Harjoittelulisenssin kuitenkin ostin.

Mollylta poistettiin yläkulmurit 9.8. kun ne eivät millään irronneet omineen. Lääkärin mukaan ne olivatkin todella pitkät. Juuri oli kaksi kertaa näkyvän hampaan pituinen. Eivät olisi ikinä ilman apua lähteneet. Kaksi viikkoa oli lelunkiskomis- ja luunsyömiskieltoa, mutta nyt taas saa hampaita käyttää normaalisti. Molly tykkää leluista, joten sitä aion hyödyntää kyllä treeneissä. Hampaat on muutenkin syytä olla ok, sillä Molly on ilmoitettu kahteen pentunäyttelyyn. Käytiin näyttelytreeneissä, mutta oli Mollyn mielestä turhan jännittävää ja sääkin oli aika kamala. Hampaita on moni ihminen katsellut ja vielä on aikaa näyttelyjuoksuakin treenata, sillä näyttelyt ovat vasta syyskuun lopussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti