26.8.2021

Molly Oililla ja Greetan juttuja

Tiistaina alkoi taas Haminassa kerran kuussa Oili Huotarin toko-koulutus. Greettahan on käynyt useana kautena koulutuksissa. Nyt on Mollyn vuoro aloittaa. 

Saatiin alkeistokovinkkejä.

Kahden lelun leikki

Molly harrastaa elvistelyä, kun sille lelun heittää. Se voi juosta pitkään lelu suussa ympäriinsä, ennenkuin tuo sen minun lähelleni. Tämä on nyt nounou. Eli nyt on kaksi saman arvoista lelua, joista heitetään toinen ja saman tien, kun koira ottaa lelun suuhun, aletaan houkutella toisella lelulla ja kun koira irroittaa ( jos irrottaa) ekasta lelusta uusi lelu lentää. Voi heittää jo, kun koira on kääntynyt uuden lelun suuntaan, vaikkei olisi irrottanutkaan. Jos ei hae, pitää jatkaa houkuttelua, kunnes starttaa ja iskee toiseen leluun. Tämä on meille vaikea rasti, mutta tehdään ensin sisätiloissa, niin ei ole mahdollista mennä niin kauas. 


Pyöritykset

Koiraa kannatta pyöräytellä edessä ja sivuilla ja palkata siitä. Samoin voi yrittää käden kanssa saada sen peruuttamaan edessä edes vähän. 

Sivulle tulo ja seuruu

Sivulle tulo pyörityksen kautta. Tulee napakammin oikeaan paikkaan. Meille suositeltiin seuruuta eteenpäin mennen. ( Taidan olla vähän kömpelö peruuttaja ja paikka pitäisi olla tosi tarkka. ) Palkka annetaan ulospäin, ettei koira käänny vinoon.

Kontakti

Nami heitetään koiran taakse ja kun se tulee takaisin, ensimmäisestä kontaktista kehu ja hyvä palkka. 

Luoksetulossa ei sivulle tuloa ( en ole kyllä tehnytkään ) vaan edestä joko lelu - tai nami-palkka. Kumpikin ok. 

Kuolleelle lelulle menemistä ja hyvä leikki siitä lelulla.

Käsikosketuksen opiskelu

Alussa Mollya vähän jännitti, mutta aika nopeasti se rentoutui ja alkoi kunnolla leikkiä lelulla. Sillä taitaa olla nyt joku mörkövaihe, kun tuntuu, että moni jo totuttu asia jännittää. 

Mollyn kanssa oltiin myös matto ja kontakti-kurssilla, jota oli kaksi kertaa. Nyt meillä on taukomatto käytössä. Mutta alussa senkin kanssa ollaan.

Sitten Greettaan

Koronan jälkeiset toko-kokeet ja rally-kisat ovat menneet huudoksi. Kierrokset ovat koiralla niin järjettömät. Työvoitto oli se tokon voittaja-ykköstulos, että päästiin erikoisvoittajaluokkaan. Samoin yksi mestariluokan tulos on ihan kiva. Mutta nyt ei kisata aikohin. Greetan ongelmathan ovat myös paljon arjessa. Se haukkuu vastaantulevat koirat, syöksähtelee välillä ohi suhahtelevien autoja ja mopoja kohti, haukkuu pihalla olevat ihmiset ja jos jollekin sanon jotain, se sanoo siitäkin. Tilanne on pahentunut. Kun ollaan treenaamassa, koirat siedetään, ihmiset siedetään, juttelu siedetään, muttei arjessa. On tosi vaikea tietää, miksi. Kotona on ääniherkkyyttä. Kylppärin hana aamulla - hau. sodastream - hau, tietokoneen sammutus - hau.

Liityin mukaan Control Unleashed- verkkokurssille, joka nimenomaan on tarkoitettu tällaisille ylikierroskoirille. Kurssilta tulee hyvää materiaalia ja juttuja. Me etenemme rauhallisesti. Mollykin on mukana treeneissä.

Kotona on Greetalla taukomatto. Sitä on ruvettu käyttämään, jos ja kun kierroksia on. Pitäisi palkata sinne enemmän kuin mitä nyt olen tehnyt. Mutta tavoitteena on se, että sieltä ei pääse, ennekuin on mielentila rauhallisempi. 

Toinen juttu on LAT ei Look at that. Hyvä sekä Mollylle että Greetalle. Ihmiselle haaste, kun itsen pitää olla silmä tarkkana ympäristön suhteen. Kun näkyy, että auto kääntyy meidän tielle ja on kaukana, mutta koirat huomaavat, sanon iloisen JES-sanan. Koirat katsovat minuun ja saavat palkan juuri, kun auto on kohdalla. Jos olen myöhässä, jessit eivät auta. Kun näemme ihmisen tulevan koiran kanssa kaukaa, JES ja palkka. Valitsemme toisen reitin ja JES , jos vilkuilusta huolimatta tulee kontakti eikä haukkua. Mollykin tietää tämän. Se nyt vähemmän pitää ääntä joka tapauksessa, mutta Greetalta nopeast oppii huonon mallin. Pitää olla iso pussi hyvin pientä namia mukana, jotta palkka riittää. Toimiva systeemi kyllä. 

Rallykoulutuksessa tirautin pienet kyyneleetkin, kun kouluttaja ( hänelläkin on ongelmallinen sheltti) ehdotti, että heti kun tulee tempussa ääni, koira maahan ( Käy) itse kauemmaksi ja odottamaan rauhoittumista. Otetaan sama uudestaan. Jos ääni, taas maahan ja odotusta. Alussa toimi hyvin, mutta toki Greetan kierrokset kasvavat treenin myötä. Eli treenien pitää alussa olla tosi lyhyitä, jotta tulee hyviä onnistumisia hyvällä palkalla. Mutta niin hyvä idea, koska koira joutuu itse miettimään, miten pääsee jatkamaan ja tekemään sen rauhoittumisen itse. 

Kaikella tällä yritetään saada Greetalle kyky rauhoittua ja rentoutua ihan itse. Se parantaisi sen elämänlaatua ihan valtavasti. Tällä hetkellä se on kuin joku kaukopartion sissi, joka ulkona katsoo koko ajan ympärilleen nähdääksen ja kuullakseen kaiken. Metsälenkillä, jossa Molly kulkee nenä maassa nuuskuttaen koko ajan, Greetta kyttää vain minua odotaakseen jotain, en tiedä mitä. Ollaan nyt tehty metsälenkkiä hihnassa, koska vapaana mennessä kierrokset ovat tosi korkealla. 


Seuraavaksi opetellaan oletuskäytöstä ja luopumista molempien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti