28.10.2013

Toko-koulutuksessa

Nina Manner piti eilen hallillamme toko-koulutusta. Sinne suunnattiin Saagan kanssa pussi juustonpaloja houkuttimena. Ja hyvinhän Saagalla moottoria löytyi, kun kerta juustoa tarjoillaan.  Kullekin koulutettavalle oli aikaa varattu puoli tuntia, joka tuntui ensin pitkältä ajalta, mutta olikin oikeasti aika lyhyt aika. Seurasin monien muidenkin koulutuksia ja hyvin opettavaista oli.

Minä pyysin vinkkejä meidän seiso-istu-kaukokäskyosastoon. Yksi ehdotus oli opettaa ensin koira luopumaan kädessä olevasta makupalasta. Kun kädessä on makupala, koira vetäytyy pois ja saa namin. Näin koiran seisoessa kättä sen eteen tyrkkäämällä se peruuttaa istumaan pois käden tieltä saadakseen herkun. Toinen vinkki oli kahden käden herkkutarjotin. Eli käydään koiran viereen polvilleen tai kyykkyyn, nostetaan se toisella namilla seisomaan ja vilautetaan toista, jolloin koiran pitäisi älytä peruuttaa istumaan, jotta saa namin. Tämä on siis sellaista liikeratatreeniä. Tänään jo tätä kokeilinkin ja nopeasti Saaga muisti piilokäden. Pienellä avulla teki hyviä seisomasta istumisia. Vahvistetaan nyt jonkin aikaa tätä liikerataa.

Halusin Ninalta vinkkejä ohjatun noudon opiskeluun. Saagahan ei ole sitä vielä tehnyt.
Ensin koira laitettiin eteen seisomaan. ( Olisi kuulemma käynyt sekin, että on sivulla, mutta minulle oli helpompaa näin.) Sitten koirasta kiinni pitäen heitetään vasemmalle ja oikealle sivulle kapulat, ja näytetään koiralle se, mikä halutaan noudettavaksi. Hyvin Saaga haki. Kuulemma kannattaa vaihdella puolia, eikä vain tehdä yhtä puolta kerrallaan. Näin koiralle ei tule ennakkokäsityksiä liikaa. Ja jos koira haluaa jompaa kumpaa erityisesti, lähetetäänkin se sille toiselle kapulalle. Pirullista. :-) 
Sitten treenattiin kisanomaisempaa treeniä muutama kerta. Vinkkinä, että jos joku toinen laittaa kapulat, niin ohjaaja katsoo yhdessä koiran kanssa sen ekan ( joka aina haetaan) ja sitten pidetään kontaktia. Hyvin Saaga haki nämäkin, mitä nyt kerran meinasi hakea oranssi törpäkän, mutta huomasi virheensä. Juusto on niin hyvä moottori.

Ohjattua ruvetaan nyt treenaamaan Saagan sekä Friidan kanssa.

VIDEO SAAGAN TREENISTÄ.

1 kommentti: